BUNADSØLV TIL HENNE FRA VOSS

Til festbunaden blir det brukt en dobbel halssølje, "hengsleknapp", i hvitt og forgylt sølv, evt. med røde stener. Hovedsølja er en forgylt ansiktssølje, gjerne med røde stener i korsløv. Mansjettknappene er i hvitt sølv.

Jentebunaden har perlebelte med forgylt spenne. Konebunaden har sølvbelte med forgylte støler, borer og spenne med rød sten, montert på rød stofflist med grønne kanter. Brekjede og daler blir ofte brukt til damebunaden.

Vinterbunaden er mye brukt på Voss i dag. Her er det vanligst å bruke oksidert sølv, med 7 knapper til "rukkatrøya", halssølje, brekjede og en hovedsølje. Sølvbelte hører fra gammelt av ikke til, men i dag er det likevel mange som liker å  bruke dette. Klokke med kjede og kniv kan være fint tilbehør.

 
 
   
   
     

 

 

 

 

Søljer

Søljene fra Voss blir kalla ansiktsøljer eller glibbsøljer, og er en fellesbetegnelse på alle søljer som har motiver av ansikter, figurer eller dyr. Nå brukes det mest om Vestlandssøljene.

 

Vakker skålsølje med 10 skinnende skålsøljer med... Les mer
Forseggjort skålsølje i oksidert sølv med filigra... Les mer
Stor skålsølje i oksidert sølv med filigransbunn... Les mer
Stor sølje i forgylt sølv (925S). m. raud stein Les mer
De som har hvit eller svart skjorte velger ofte o... Les mer
De som har hvit eller svart skjorte velger ofte o... Les mer
Stor halssølje i lyst og forgylt sølv (925S). m. ros Les mer
Forseggjort skålsølje i oksidert sølv med filigra... Les mer
Stor halssølje i lyst og forgylt sølv (925S). m. rau Les mer

 

 

 

Agnus Dei

 

Agnus Dei er latin og betyr "Guds lam". Symbolikken er hentet fra kristendommen. Agnus Dei består helst av 3 heng under en rund sølje - dette blir gjerne tillagt betydningen av treenigheten (Faderen, Sønnen og Den Hellige Ånd) - som igjen henger i et langt kjede. Midtstykket på noen er laget av en mynt, som mest sannsynlig har gitt opphav til det mer folkelige navnet "dalar".

 

 

breikjede, hvit

 

 

 

 

Spenner og beltestøl

 

Hekter og spenner har varierende bruksområder. De finnes i mange varianter, alt fra nette hekter til cape til mer robuste beltespenner. Noen bunader skiller mellom gifte og ugifte utifra hvilket material stølebelte er laget i. Er beltet i skinn eller stoff, bruker man beltestøler og beltespenner, sier dette noe om hvilken sivilstatus man har. Litt etter hvilken bunad det er til kan tilbehøre være: veskestøl til å henge vesken på, knivstøl til kniven, borer, fangbelte osv. Du finner det du trenger her.

 

Detaljrikt og forseggjort spenne. Leveres som par... Les mer

Skospenne til bunad.

Detaljrikt og forseggjort spenne til skinnlist fo... Les mer

 

Beltestøl i forgylt sølv med skålsøljer og tråkan... Les mer
Beltestøl i forgylt sølv med skålsøljer og tråkan... Les mer

 

 

 

Borer

 

Borer til skinnlist med skål-lauv eller filigransparti med rød sten i midten. Forgylt med tie tack bak til å feste med. Borene leveres som par.

 

 

 

 

 

Mansjettknapper og knapper

Her er mansjettknappene og knappene du trenger til bunadsølvet fra Voss. Armknappene og knappene er i lyst sølv med vakre detaljer. Man får både filigran med topp og bunn, såteknapp eller  4-bladsroseknappen. Alle mansjettknapper / knapper leveres som par.

 

 

Knapp mynt oksidert sølv, 19 mm.

Knapp i oksidert sølv, 19mm.

Bunadsølv mansjettknappar i oksidert sølv.

Mansjettknapper til herrebunad med m.botn oksidert Les mer

 

 

 

Ringer

 

Ringene som tilhører damebunaden finnes i ulike varianter av lyst sølv. Ringene er dekorert med filigransparti med en eller flere skåler i midten. Ringene er åpne slik at de kan tilpasses til den fingeren de skal sitte på.

 

Dekorativ bunadsring i oksidert sølv med lauv. Ri... Les mer
Tradisjonell og vakker bunadsring med kraftig fil... Les mer
Tradisjonell og vakker bunadsring med kraftig fil... Les mer

 

 

 

Øredobber

 

Øredobber som passer godt til hengene på flere av søljene til damebunaden. Øredobbene er laget av lekkert filigransheng emd dypplauv i lyst sølv med forgylte skåler. Før var det ikke så vanlig å bruke øredobber til bunaden, men i dag er det mer eller mindre blitt en del av tilbehørspakken til bunaden og det gir en fin helhet til festantrekket. Øredobbene leveres som par.

 

Søte, grasiøse øredobber i oksidert sølv med trad... Les mer
Nydelege, blomsterforma øredobber i kvitt sølv me... Les mer
Blomsterformet og nett bunadsøredobb i lyst sølv... Les mer

 

 

Tilbehør

Et pent dameur med quarts urverk, man kan ikke trekke opp urverket, det går på batteri). Lommeur er ikke nødvendigvis noe man må ha til bunaden, men det er virkelig et lekkert tilbehør.

 

Lommeur i krom til damebunad.

Klokkekjede til dame lommeur i oksidert sølv. Les mer

 

Vangsjenten er en liten og elegant bunadskniv. Sk... Les mer
Karikniven er en flott bunadskniv med nydelige de... Les mer

 

 

Bunadssølv til han fra Voss

 

Herrebunaden som brukes i dag, har sitt opphav fra 1850-tallet. Mansjettknapper, hengsleknapp / halssølje, kne- og vestespenne og knapper er i oksidert sølv. Les mer om mannsbunaden ved å klikke på les mer under:

 

 

Les mer her