BUNADSØLV TIL HENNE FRA VEST-AGDER

Bunadsølvet til Vest-Agder bunaden består av halsknapp og/eller en liten krusering (den kalles sprode på sørlandet), hjertesølje, bolesølje (kan brukte inntil 4 søljer på bringa) armknapper (mansjettknapper), hekter til livet (vesten), sjalfest, maljeband, snøreband, 3 molteknapper
 og veskebøyle
Fargen på sølvet var tradisjonellt helt lys sølvfarge, eventuellt med forgylte skåler på hjertesølja. Men det er ingen lov eller regel som sier at det må være sånn, så noen vil gjerne ha sølvet oksydert (altså litt mørkt nedi mønsteret) fordi de synes pussejobben blir enklere da. Velg selv. Alt er med på å gjøre din bunad unik.

 
 
 
     

 

 

 

 

Søljer

 

Fargen på sølvet var tradisjonellt helt lys sølvfarge, eventuellt med forgylte skåler på hjertesølja.

Hjertesøljer er også ofte kalt Mariasølje eller kronsølje. De er gjerne tillagt symbolikken av jomfru Marias (eller Maria Magdalenas) rene kjærlighet, som ble kronet med hell.

Bolesølja var ofte det som skilte ungjente fra det å være gift kone. Da ble slangesølja (hvis hun hadde dette) flyttet et hakk ned, og bolesølja fikk hovedplassen på bringa.

Stor sølje i lyst og forgylt sølv (925S).

Halsring i lyst sølv til herrebunad.

Bunadsølv halsknapp i hvit sølv.

Bolesølje bunadsølv i hvit sølv.

Bolesølje bunadsølv i hvit sølv.

 

 

 

Veskelås

Veskelåsene var tradisjonelt i sandstøpt messing, og eventuellt forgylt eller forsølvet. Finnes også i sølv, og i noen andre varianter.

 

 

Spenner

Hekter og spenner har varierende bruksområder. De finnes i mange varianter, alt fra nette hekter til cape til mer robuste beltespenner.

Detaljrikt og forseggjort spenne. Leveres som par... Les mer
Detaljrikt og forseggjort spenne. Leveres som par... Les mer

 

 

 

 

Sjalfeste

Det hadde vært synd å ikke kunne vise frem det lekre bunadsølvet bare fordi at sjalet skjulte alt det vakre sølvet. Bunadsølvet var et rikdoms- og statusymbol, så istedenfor å dekke over med sjal finnes et eget sjalfeste i sølv som gjør det mulig å både ha sjal til bunaden samtidig som man får vist seg frem.

Sjalfestene med to nåler og kjede. , hvit

Sjalfestene med to nåler og kjede. , av spenne nr... Les mer

 

 

 

Mansjettknapper og knapper

Her er mansjettknappene og knappene du trenger til bunadsølvet fra Vest-Agder. Mansjettknappene og knappene er i lyst eller oksidert sølv med vakre detaljer. Man får både hollandsknappmodellen med og uten doble knapper. Alle mansjettknapper og knapper leveres som par.

Bunadsølv mansjettknappar i hvit sølv.

Bunadsølv mansjettknappar i hvit sølv.

Bunadsølv knapp 15 mm, hvit sølv.

 

 

 

 

Mansjettknapper og knapper

Maljebåndet syes fast på vesten, og snørebåndet tres igjennom som en skolisse. Dermed får man festet vesten, -og strammet inn og løftet opp.

Forseggjort ring som kan passe til de fleste buna... Les mer

 

 

 

Øredobber

Øredobbene er i okisdert eller lyst sølv og kan fåes med rosetter, kruser eller enklere varianter. Før var det ikke så vanlig å bruke øredobber til bunaden, men i dag er det mer eller mindre blitt en del av tilbehørspakken til bunaden. Øredobbene leveres som par.

 

 

 

Ringer

Ringene som tilhører damebunaden er dekorative og detaljrike i lyst eller oksidert sølv. Ringene finnes med rosetter, små kruser eller filigransparti med en eller flere skåler. Ringene er åpne slik at de kan tilpasses til den fingeren de skal sitte på.

Tradisjonell og vakker bunadsring med kraftig fil... Les mer
Tradisjonell og vakker bunadsring med kraftig fil... Les mer
Bunadsring i lyst sølv med 8 små kruser som omkra... Les mer
Forseggjort bunadsring i lyst sølv med filigransd... Les mer

 

 

 

Tilbehør

Her finner du alt som kan (men ikke nødvendigvis må) brukes til bunaden. Klokker, belter, kniver, bunadposer, søljeposer etc.

 

Karikniven er en flott bunadskniv med nydelige de... Les mer