Bunadsølv til Hallingdalsbunad

Det er bevart mye draktsølv fra Gudbrandsdalen, og sølvet til bunaden tar utgangspunkt i dette. Mest brukt er halssøljen med stort heng i filigransarbeid eller en hjerteformet sølje, og eventuelt en bringesølje med heng.

Søljene skal festes på skjorten. I tillegg bruker man mansjettknapper og veskelås. I dag er det mange som også bruker sølvbelte. Kniv, klokke med kjede og stabbursnøkler er fint tilbehør.

Folkedraktene fra Nes, Gol og Hemsedal har mye av de samme særtrekkene, og disse bygdene ble derfor reknet som ett draktområde. Bunadene er særegne med broderi og høgt liv, inspirert av empiremoten fra slutten av 1700-talet. I nedre Hallingdal brukte man blomstrete eller rutete forkle.Sølvet består av en liten halsring øverst i halsen, en større bringesølje, mansjettknapper, blad (spenne) og kjede. I øvre Hallingdal blir det brukt ulldamask til forkle og silkehalsklut. Sølvet består av bringe-sølje, mansjettknapper, hallingspenne (blad) og kjede. Farge på sølvet kan være oksidert, eller hvitt og forgylt.

Søljer

Skåler på søljene var et vanlig uttrykk for møydom. Skålsøljer ble gjerne brukt som festegave (forlovelsesgave). Kanskje ikke så mange som praktiserer dette i dag, men skikken var at jo flere skåler, jo større pris satte gutten på møya si.

Hallingkjede eller "trøyelekkja" festes i en spenne som sitter på hver side av trøyeåpningen. Hallingkjede er veldig dekorativt, og litt særpreget for dette området.

Stor sølje i lyst sølv (925S)./forg. m. 14 mm trå Les mer
Stor sølje i lyst og forgylt sølv (925S). m. raud st Les mer
Stor sølje i lyst Stor sølje i lyst og forgylt sø... Les mer

Stor sølje i lyst og forgylt sølv (925S).

Stor sølje i lyst og forgylt sølv (925S).

Ørepynt

Øredobbene til Hallingdal`s damebunad passer godt sammen med hengene på flere av søljene. Øredobbene er i forgylt og lyst sølv. Før var det ikke så vanlig å bruke øredobber til bunaden, men i dag er det mer eller mindre blitt en del av tilbehørspakken til bunaden. Øredobbene leveres som par.

Yndige, hjerteformede bunadsøredobber i lyst sølv... Les mer
Bunadsøredobb i lyst/forgylt sølv formet som en s... Les mer
Yndig hjerteformet bunadsøredobb med filigransdek... Les mer

Maljer og Kjeder

Knapper og Mansjettknapper

Knapper finnes i veldig mange varianter. Filigran topp og filigran bunn er spesiellt for disse armknappene. Mansjettknappene og knappene leveres som par.

Bunadsølv mansjettknappar i oksidert sølv.

Bunadskniver

Karikniven er en flott bunadskniv med nydelige de... Les mer
Vangsgutten er en elegant og vakker bunadskniv. S... Les mer

Klokker og Klokkekjeder

Et pent dameur med quarts urverk, man kan ikke trekke opp urverket, det går på batteri). Lommeur er ikke nødvendigvis noe man må ha til bunaden, men det er virkelig et lekkert tilbehør.

Ringer

Ringene som tilhører Hallingdal damebunad er dekorative og detaljrike med filigransparti. Ringene har en eller flere skåler eller ringer som henger løst i midten. Ringene er åpne slik at de kan tilpasses til den fingeren de skal sitte på.

Tradisjonell og vakker bunadsring med kraftig fil... Les mer
Detaljrik bunadsring med kraftig filigransdekor i... Les mer
Dekorativ og staselig bunadsring i lyst sølv med... Les mer

Spenner og Hekter

Noen bunader skiller mellom gifte og ugifte utifra hvilket material stølebelte er laget i. Er beltet i skinn eller stoff, bruker man beltestøler og beltespenner, sier dette noe om hvilken sivilstatus man har. Litt etter hvilken bunad det er til kan tilbehøre være: veskestøl til å henge vesken på, knivstøl til kniven, borer, fangbelte osv. Du finner det du trenger her.

Skospenne til bunadsko.

Detaljrikt og forseggjort spenne. Leveres som par... Les mer

Hallingdalbunad Herre

Den mest brukte varianten av Halling mannsbunad er den sorte, som kan minne litt om en moderne mørke dressen. Den har flere likhetstrekk med mannsbunaden i Vest-telemark, men det finnes også flere varianter.

 

Vis bunad