Bunadsølv til Hal lingdalbunad

Det er bevart mye draktsølv fra Gudbrandsdalen, og sølvet til bunaden tar utgangspunkt i dette. Mest brukt er halssøljen med stort heng i filigransarbeid eller en hjerteformet sølje, og eventuelt en bringesølje med heng.

Søljene skal festes på skjorten. I tillegg bruker man mansjettknapper og veskelås. I dag er det mange som også bruker sølvbelte. Kniv, klokke med kjede og stabbursnøkler er fint tilbehør.

Folkedraktene fra Nes, Gol og Hemsedal har mye av de samme særtrekkene, og disse bygdene ble derfor reknet som ett draktområde. Bunadene er særegne med broderi og høgt liv, inspirert av empiremoten fra slutten av 1700-talet. I nedre Hallingdal brukte man blomstrete eller rutete forkle.Sølvet består av en liten halsring øverst i halsen, en større bringesølje, mansjettknapper, blad (spenne) og kjede. I øvre Hallingdal blir det brukt ulldamask til forkle og silkehalsklut. Sølvet består av bringe-sølje, mansjettknapper, hallingspenne (blad) og kjede. Farge på sølvet kan være oksidert, eller hvitt og forgylt.


Søljer

Skåler på søljene var et vanlig uttrykk for møydom. Skålsøljer ble gjerne brukt som festegave (forlovelsesgave). Kanskje ikke så mange som praktiserer dette i dag, men skikken var at jo flere skåler, jo større pris satte gutten på møya si.

Stor sølje i lyst sølv (925S)./forg. m. 14 mm trå Les mer

Halssøljer

Hallingkjede eller "trøyelekkja" festes i en spenne som sitter på hver side av trøyeåpningen. Hallingkjede er veldig dekorativt, og litt særpreget for dette området.


Barnesøljer og småsøljer

Stor sølje i lyst og forgylt sølv (925S). m. raud st Les mer
Stor sølje i lyst Stor sølje i lyst og forgylt sø... Les mer

Stor sølje i lyst og forgylt sølv (925S).

Stor sølje i lyst og forgylt sølv (925S).


Spenner

Noen bunader skiller mellom gifte og ugifte utifra hvilket material stølebelte er laget i. Er beltet i skinn eller stoff, bruker man beltestøler og beltespenner, sier dette noe om hvilken sivilstatus man har. Litt etter hvilken bunad det er til kan tilbehøre være: veskestøl til å henge vesken på, knivstøl til kniven, borer, fangbelte osv. Du finner det du trenger her.

Skospenne til bunadsko.

Detaljrikt og forseggjort spenne. Leveres som par... Les mer

Maljer og Kjeder


Knapper og Mansjettknapper


Knapper finnes i veldig mange varianter. Filigran topp og filigran bunn er spesiellt for disse armknappene. Mansjettknappene og knappene leveres som par.

Bunadsølv mansjettknappar i oksidert sølv.


Bunadskniver

Bunadskniv ''Kari''

Klokker og Klokkekjeder


Et pent dameur med quarts urverk, man kan ikke trekke opp urverket, det går på batteri). Lommeur er ikke nødvendigvis noe man må ha til bunaden, men det er virkelig et lekkert tilbehør.


Ørepynt

Øredobbene til Hallingdal`s damebunad passer godt sammen med hengene på flere av søljene. Øredobbene er i forgylt og lyst sølv. Før var det ikke så vanlig å bruke øredobber til bunaden, men i dag er det mer eller mindre blitt en del av tilbehørspakken til bunaden. Øredobbene leveres som par.


Bunadsringer

Ringene som tilhører Hallingdal damebunad er dekorative og detaljrike med filigransparti. Ringene har en eller flere skåler eller ringer som henger løst i midten. Ringene er åpne slik at de kan tilpasses til den fingeren de skal sitte på.

Bunadsring i kvitt sølv med tre forgylte lauvheng... Les mer
Forseggjort ring som kan passe til de fleste buna... Les mer